Att bo året runt i skärgården…

En beskrivning om att bo i skärgården…
Att bo på landet innebär bland annat att vara utan gatubelysning och andra saker som många tar för givet.
Det finns ingen tunnelbana och bussarna som finns går ganska sällan. På vardagarna under vinterhalvåret går sista bussen kl nio på kvällen.
Naturen är nära och fåglar piper som galningar på våren, sover man med öppet fönster vaknar man kl fyra.
Rådjuren äter upp allt man planterar och det de inte äter upp skaver de sina horn på.
Kommer det en älg mumsar den gladeligen på de översta grenarna på äppelträdet som haren och rådjuren inte kommer åt. Även hararna och fasanerna gör sitt för att sabba alla planteringar.
Är oturen framme har möss hittat in i källaren och bosätter sig där och mumsar på fågelfröna så det bara finns en säck med skal kvar.

Dricksvattnet kan frysa på vintern om man glömmer slå på värmekabeln och blir så temporärt brunt när isen släpper i ledningarna.

Elen går inte så ofta längre men kommer det mängder av snö så plogas vägarna i vårt område sist av alla (känns det som).

Ibland kan det bli snökaos och vägarna blir blockerade så att ingen kommer ut ur området, det kanske händer en gång om året.Det kan hända att plogbilen kommer först på eftermiddagen.

På sommaren kan det hända att någon av misstag tömmer den gemensamma brunnen på vatten pga slarv eller misstag så vattnet tar slut.

Det händer att bilar krockar vid Skurubron eller att de stänger infarten till Södra länken och då tar det extra tid in till jobbet.

Men all tid i bilen glöms lätt bort när man kommer hem en solig eftermiddag och tar båten ut till närmaste ö för att grilla eller bara tar en öl i solnedgången.

På vintern kan man åka skidor före arbetsdagen eller kanske en tur med långfärdsskridskor innan färden till arbetet, på sommaren är det nära ner till vattnet för ett dopp på badstranden eller från bryggan.

Eller varför inte bara ta en fika nere på bryggan i soluppgången och njuta av tystnaden innan man åker till jobbet..

Tror det heter livskvalitet.

IMG_8795


P1090599

DSC_0244 (4)
DSC_0227 (4)
DSC_0219 (4)
P1070515